26 augustus 2020

Welkom in de wondere wereld van macrofotografie


Je ziet ze wel eens voorbijkomen op het internet of in magazines, die zeer gedetailleerde, groot opgeblazen foto’s van bloemetjes en/of insecten. Waar je het stuifmeel nog aan de stamper van de bloem ziet hangen en de facetogen van de bij (die net dat stuifmeel aan het verzamelen is) kijken jou recht in de ogen aan.

Die foto’s zijn gemaakt met een macrolens. Een lens die speciaal gemaakt is om die kleine wondere wereld waar wij net iets te groot (en te gehaast) voor zijn om die mee te maken. Je maakt van hele kleine dingetjes opeens hele grote dingen. Heel erg fascinerend om te zien

Toen ik vorige maand mijn nieuwe camera ging kopen (zie blog 10 – Investeren in de toekomst) kocht ik er gelijk een macrolens bij. Helaas was ze toen niet op voorraad en moest ze besteld worden bij de fabrikant. Na een dikke maand te moeten wachten kwam enkele dagen geleden het verlossende bericht van mijn camerawinkel dat mijn lens daar aangekomen was. Als een blije bij repte ik me dus die richting uit om mijn nieuwste aanwinst op te gaan halen.

Niet dat ik nu opeens van fotografiegenre ga veranderen en bloemetjes en bijtjes vast ga leggen. Super interessant, dat is zeker. Maar ik heb er andere bedoelingen mee. Zo’n macrolens wordt namelijk ook vaak gebruikt in culinaire fotografie. Zo kan ik met mijn nieuwe lens ontzettend dichtbij mijn onderwerp (eten of drinken uiteraard) komen en zo de details glashelder vastleggen. En zo zie je ook weer dingen die je normaal gezien niet zou zien omdat de lens alles opblaast en groter maakt.

Weten jullie wat er op deze foto’s te zien is?

Het hoeven niet allemaal microscopisch uitziende beelden te zijn die je uit een macrolens haalt. Vanop een afstandje kan je ook nog aantrekkelijke beelden maken die superscherp zijn:

Het maakt me heel blij dat ik zulke resultaten kan halen uit een bepaalde lens. Ik heb nog veel te leren over macrofotografie maar dat ik hem vaak ga inzetten als ik food fotografeer dat staat vast. Er is weer een hele nieuwe wereld voor me opengegaan. Een fascinerende wereld vol detail en nog meer smakelijkheid.

Joew

Stay safe

Ken

RECENT POSTS

    Laat een reactie achter