17 maart 2021

Week zonder vlees


Vorige week was het bij onze noorderburen de nationale week zonder vlees. Een initiatief van Isabel Boerdam die hier al voor het vierde jaar haar schouders onder zet. Met deze jaarlijkse actie, traditioneel in maart, wil Isabel mensen doen inzien dat vegetarisch eten helemaal niet saai is en je vleesloze gerechten op tafel kan zetten boordevol smaak. Ook wil ze mensen warm krijgen om een flexitarisch eetpatroon aan te houden. Dit houdt in dat je vlees en vis afwisselt met vegetarische gerechten. En liefst meer vegetarisch dan vlees en vis natuurlijk. Want dat heeft een positieve impact op mens, dier en natuur. Meer informatie vind je op www.weekzondervlees.nl

Persoonlijk ben ik al een aantal jaar afgestapt van het idee dat ik elke dag vlees nodig heb. Er is tegenwoordig zoveel keuze aan wereldse gerechten, die vaak al vegetarisch zijn en vol met smaak zitten, dat ik vlees niet echt mis. Als ik dan eens zin heb in een stukje vlees dan koop ik het ook bij een eerlijke slager zodat ik er zeker van ben dat het vlees met liefde is behandeld.

Het was voor mij dus niet echt moeilijk om een week zonder vlees door te komen. Om mezelf toch uit te dagen had ik mezelf volgende challenge opgelegd:

  • Een week zonder vlees én elke dag een foto posten van mijn eten op social media (Instagram en Facebook)

Klinkt makkelijk, niet? Nou, niet voor iemand die nog steeds niet weet wat hij juist van social media moet denken, haha. Ik heb het best moeilijk om consistent te blijven posten. Eigenlijk post ik pas iets wanneer ik echt blij ben met het resultaat. Dus ik wilde wel eens experimenteren om een week dagelijks en ongeveer op hetzelfde uur een foto te posten zonder te lang te twijfelen of het resultaat wel kwalitatief genoeg was. Wat ik zeker niet wilde was een goedkope snapshot met m’n telefoon maken en dit posten. Met deze challenge wilde ik ook mijn kwaliteiten als foodfotograaf aanscherpen en verbeteren. Aan jullie lieve reacties te lezen zijn er flink wat onder jullie die al watertandend mijn posts hebben gevolgd. Een geweldige beloning voor het succesvol afronden van mijn weekchallenge. Dank jullie wel!!

Hier volgen nog eens alle foto’s op een rijtje:

 

Maandag: Pitabroodje met falafel en knoflooksaus

 

Dinsdag: Pizza met een bodem van knolselder

Woensdag: Mexicaanse bonenburgers en ovenfrites

 

Donderdag: Vegetarische curry masala

 

Vrijdag: Gegrilde groenten en hummus

Zaterdag: Omelet met veel groenten

Zondag: Soep met brood

 

BONUS: Kaastaartjes met citrusfruit

 

Conclusie:

Mijn eerste week zonder vlees was meer dan interessant. Ik daagde mezelf uit op vlakken waar ik vond dat ik uitgedaagd moest worden. Ik leerde nog meer bij over foodfotografie en fotobewerking. En zette ik misschien wel mijn eerste stappen in de richting van receptontwikkeling. Ik volgde namelijk voor geen enkele gerecht een recept.

Ik ben trots op mezelf!

Joew

Stay safe

Ken

RECENT POSTS

    Laat een reactie achter