Neem nu bonbons, of zoals ik het op z’n Vlaams zeg: pralines. Pralines zijn er in ontelbare vormen. Rond, vierkant, ovaal, met een nootje bovenop,… Alle vormen kan je maken met chocolade. Net zoals ze tegenwoordig alle kleuren kunnen hebben. Meestal wordt er dan aan witte chocolade kleurstof toegevoegd.

Een goede praline heeft een mooi glanzend uiterlijk doordat de chocolade op de juiste temperatuur bewerkt is en heeft als belangrijkste eigenschap dat het net groot genoeg is om in een keer opgegeten te worden. Vaak bijten we ze toch doormidden omdat we willen zien met wat de praline gevuld is. Er staat geen grens op het aantal vullingen voor pralines. De enige grens is de creativiteit van de chocolatier. En vaak heeft deze wel zijn eigen signatuur vulling. Pralines zijn delicaat en fragiel. Ze zijn met veel zorg gemaakt en zo moet je het als consument ook behandelen. Het is bedoelt als luxe verwennerijtje.

Wat ook een verwennerij is en tegelijk net iets minder luxueus is de breekchocolade. Deze zijn misschien wel mijn favoriet. Kenmerkend voor deze robuust uitziende brokken is dat ze duidelijk afgebroken zijn van een groter stuk chocolade. Met strakke breeklijnen en scherpte punten tot gevolg. Deze hebben meestal een topping of vulling van noten of gedroogde vruchten. Robuust maar toch prachtig van uiterlijk.

Al deze prachtige producten mocht ik dus fotograferen bij Zeut. Linda en Michael werken elke dag met veel liefde aan hun smakelijke pralines en breekchocolades. Als fotograaf en te gast in hun atelier besteedde ik natuurlijk ook veel zorg om deze producten te fotograferen. Het werd voornamelijk een productshoot afgewisseld met wat actiefoto’s van de chocolatiers aan het werk. Voor de productfoto’s gebruikte ik meestal mijn 100mm macrolens. zo kon ik soms lekker dichtbij komen en deze lens creëert ook heel veel diepte in een foto. 

Het leukste van het fotograferen van chocolade is dan misschien nog wel de nabewerking. Omdat chocolade zo fragiel is wordt op de foto elk stofje, krasje en oneffenheid duidelijk zichtbaar. Dat is dan weer niet zo aantrekkelijk om naar te kijken dus retoucheerde ik met veel zorg de meeste vlekjes weg. 

Zeut is Twents voor ‘zoet’ en je kan ze vinden in Borne. Hun website vind je onderaan de pagina.

Geniet!