Gelukkig weten ze dat bij Pickle de Winkel nog wel! In dit kleine winkeltje in de Arnhemse wijk Klarendal werken uitbaatsters Eva (die niet duidelijk zichtbaar op de foto wilde) en Betsie elke dag met overschotten van groenten en fruit. Die krijgen ze toegestopt van hun eigen klanten die meer hebben dan wat ze kunnen verbruiken of van bio-supermarkt Odin. Met deze overschotten gaan Eva en Betsie aan de slag en verwerken deze tot andere producten. Dit doen ze vaak door de groenten en fruit te fermenteren zodat ze een andere vorm, smaak, geur en houdbaarheid krijgen. Denk bijvoorbeeld aan kimchi, kombucha, pikante saus, tempeh en nog heel veel ander lekkers. 

In hun kleine winkeltje staan ook enkele tafels en stoelen waar je even rustig kan zitten en genieten van een eigenmaak noodlesoep. Elke week staat er een andere noodlesoep op het menu. Toen ik er was was dit een laksa van zeevruchten. De vegetarische optie was een laksa met tofu. Ik heb ze zelf niet geproefd maar ze zag er wel ontzettend lekker uit. Daar moest ik wel een foto van maken!

Het werd me tijdens mijn tijd in hun winkel duidelijk dat Eva en Betsie het de normaalste zaak van de wereld vinden hoe zij met voedseloverschotten omgaan. En het is ook heel knap om te zien wat ze er allemaal mee maken. Niets wordt hier weggegooid en alles krijgt een tweede leven. Zero waste, bewaren en hergebruik hebben ze hier hoog in het vaandel staan. 

De dames van Pickle de Winkel zijn de vriendelijkheid zelve, ze lieten mij met mijn camera mijn gang gaan en ze beantwoorden met veel plezier de vragen die ik aan hen stelde. Ik was aardig snel klaar met het maken van de foto’s die ik wilde maken en na een klein uurtje daar geweest te zijn keerde ik huiswaarts. 

Pickle de Winkel vind je op de Klarendalseweg 34
6822 GA Arnhem.

Open van woensdag tot zaterdag.