Een bakkerij met een beleving, dat is wat Echt Brood is. Gelegen in de Boschstraat te Breda, waar nog tal van andere culinaire hotspots zitten, springt Joris van Duijnhovens’ bakkerij er tussenuit. Een gevelbreed raampartij laat je toe om als voorbijganger binnen te kijken in de werkplaats van de bakkerij. Winkel en werkplaats zijn hier versmolten tot één ruimte. Als je van buiten naar binnen kijkt zie je de gepassioneerde bakkers aan het werk. Een goeie trigger voor je hongergevoel. En maar goed ook want hier wil je echt naar binnen gaan!

Want als je binnenkomt gebeuren er onmiddellijk twee dingen. Eén, je wordt overvallen door de heerlijke geur van versgebakken brood. En twee, je wordt hartelijk verwelkomd door Joris en zijn bakkersgasten. Zoals in iedere bakkerij wordt er hier hard gewerkt maar, doordat alle broden op basis van desem worden gemaakt en deze langer moeten rusten dan deeg op basis van gist, vinden de bakkers altijd wel even tijd om een praatje met je te maken.

Ik kwam er natuurlijk om te werken. Met mijn scherpe blik én mijn camera gefocust legde ik elk interessant proces wat Joris en co deden vast. De broden waren ‘s ochtends in alle vroegte al gebakken dus die kon ik helaas niet meer uit de oven zien komen. Wat ik wel op beeld vast kon leggen, was het maken en vormen van de eigenmaak croissants. En daar kwam ik juist voor.

Joris is nog één van de weinige bakkers die zelf deze verrukkelijke Franse lekkernij maakt! En juist dat wilde ik fotograferen. Het opdraaien van de driehoekige deeglapjes tot croissants, dat kan alleen maar leuk beeldmateriaal opleveren, nietwaar? Naast de gewone croissants, die overigens heerlijk boterig smaken door de Franse roomboter die in het deeg is getoerd, maken ze bij Echt Brood ook hun chocoladecroissants (chocoladebroodjes) en kaascroissants zelf. De chocoladebroodjes worden trouwens gevuld met 3 staafjes chocolade in plaats van 2! Dit doen ze om deze lekkernij nog lekkerder te maken.

Je kan de bakkers zelf aan het werk zien terwijl ze al het lekkers maken door bij hen langs te gaan in de Boschstraat in Breda, en aan hun raam naar binnen te kijken. En als je daar dan toch bent dan kan je het vast niet laten om even binnen te stappen voor een praatje en een croissant. Beleving gegarandeerd! Bon Appetit!