Bakkerijen zijn voor mij een magische plek. Het is een plek waar met eenvoudige ingrediënten een heerlijk doch complex product wordt gecreëerd. De magie begon voor mij onlangs in de vroegte van de ochtend toen ik binnenstapte bij Bakkerij Amadeus. 

6.30u is het wanneer ik Maurice zijn zaak betreed en meteen betoverd word door de geur van versgebakken brood. Ik snuif een goede teug van deze glorieuze geur tot me op zodat heel mijn lijf zich ermee vult. Verheugd en voldaan laat ik met een diepe zucht de broodlucht langs mijn mond terug uit mijn lijf vloeien. De toon is gezet, vanaf nu adem ik brood en ga ik kennismaken met Maurice en Claudio, de bakkers van dienst vandaag, die al enkele uren druk bezig zijn.

Bijna twee jaar heeft Maurice nu zijn bakkerij, dat in het pand van Metaal Kathedraal huist, een ecologisch cultureel centrum net buiten het centrum van Utrecht. Zijn bakkerij vernoemde hij naar Wolfgang Amadeus Mozart en dat is meteen de link naar Maurice’s verleden als operazanger. Het wordt me ook snel duidelijk dat deze vrolijke bakker de muziek nog lang niet losgelaten heeft. Een leuke afspeellijst klinkt door de boxen van de werkplaats waarmee Maurice opgewekt meezingt. Ik hoor vooral, voor mij onbekende, Italiaanse muziek, maar het sluit perfect aan bij de focaccia met tomaat en courgette die door bakker Claudio in de oven wordt geschoven. Claudio, die zelf Italiaans is nota bene, woonde al boven de bakkerij nog voor het een bakkerij was. Toen Maurice met zijn zaak startte kwam Claudio meteen bij hem in dienst.

Autodidact bakker Maurice maakt al zijn broden op basis van zuurdesem. Na een periode van boeken lezen, Youtube filmpjes bekijken, enkele korte stages en heel veel testen en oefenen kon zijn bakkerij in de zomer van 2021 opengaan. Zijn vrouw Rosanne, orthopedagoog van opleiding, vond het maar al te leuk om samen met haar echtgenoot dit avontuur aan te gaan en dus stapte ze mee in de zaak. Af en toe helpt ze mee in de bakkerij maar je ziet Rosanne vooral achter de toonbank van hun uiterst gezellig winkeltje, waar ze met de glimlach haar klanten bedient. Dat glimlachen zit ongetwijfeld in haar karakter maar om elke dag in een bakkerij te mogen staan met een interieur waarin je je zo in Frankrijk waant werkt beslist mee aan een dagelijkse goedgezindheid. 

Het assortiment bij Amadeus bestaat uit een degelijk ‘pain de campagne’, een licht volkoren Frans boerenbrood. Het favoriete brood van Maurice en het brood dat hij miste in Nederland broodland. Nu maakt hij het zelf en hoeft het dus nooit meer te missen. Verder nog dagelijks te verkrijgen zijn meerzadenbrood, stokbrood, ciabatta’s, krentenbollen, croissants en een special die van dag tot dag verschilt. 

Ga vooral zelf eens langs en waan je voor even in Frankrijk dankzij het charmante uiterlijk van de bakkerij, de warme gastvrijheid van Maurice, Rosanne en medewerkers maar vooral voor hun krakend vers brood.

Leven als God in Utrecht, geniet en laat het smaken.

Culinair lifestyle fotograaf
Ken Stoffels

Hey, ik ben Ken. Door mijn culinaire lifestyle foto’s vertel ik smakelijke verhalen over eten en over mensen die gepassioneerd met eten werken. Door mijn liefde voor food, fotografie en schrijven kneed ik visuele verhalen zodat jouw culinaire boodschap wordt verteld zoals het hoort, echt en authentiek!