4 november 2020

De fotoshoot van vandaag


Vandaag neem ik jullie mee in mijn fotoshoot. Omwille van Covid-19 is het niet makkelijk (of soms zelfs niet toegelaten) om te fotograferen voor klanten. Dit is zeker een tegenslag voor mij en voor alle andere fotografen. Maar het geeft mij in elk geval de kans om mijn portfolio nog eens bij te werken en nieuw werk te schieten voor dat portfolio. En dat gaan we vandaag dus doen.

Ik heb een beeld in mijn hoofd van rauwe groene groenten die op een groot (witte) bord liggen. Daar wil ik mee werken. De schaal heb ik in huis en de groenten ben ik net gaan halen. Lekker vers dus. Ik heb prei, paksoi, broccoli en peterselie. Ik heb ook nog diepvrieserwtjes in huis, die wil ik er over strooien voor extra groene tinten. Die groenten ga ik dus netjes draperen op het bord en om het geheel er fris te laten uitzien wil ik het nog besprenkelen met water. Klinkt als een plan, niet? Vooruit, aan de slag dan maar!

Ik start met de zaken die ik al weet/dingen die ik voor mezelf bepaald heb. En dat zijn er al heel wat. Zo weet ik dus dat ik groene groenten als onderwerp wil en een groot wit bord waar deze op liggen. Om contrast rond het witte bord te creëren wil ik mijn donker tafelblad als ondergrond gebruiken en ik wil de foto zo maken zodat jij als kijker van bovenaf recht op de groenten, het bord en de tafel kijkt.

Om volledige controle over mijn licht te hebben gebruikt ik een flitslicht. Ik heb voorlopig nog geen professionele studioverlichting dus ik maak gebruik van mijn reportageflitser. Die kan ik vastmaken aan een kleine softbox die mijn schaduwen lekker zacht maakt. Om het licht nog meer te verspreiden zodat de schaduwen extra zacht worden zet ik iets voor de softbox nog een diffusorscherm. Ik stel deze op naargelang hoe ik wil dat het licht mijn foto binnenkomt. Ik wil het licht linksboven de foto laten binnenkomen, dat staat meestal wel goed. Dat wil ook zeggen dat mijn schaduwen naar rechtsonder wijzen en dat de foto links lichter is dan rechts. Lekker contrastrijk, daar hou ik van. Om toch net een beetje van dat licht te weerkaatsen om de groenten langs rechts iets op te lichten zet ik rechts in mijn opstelling nog een reflectiescherm. Gewoon wit piepschuim van de doe-het-zelver, werkt geweldig. Ziehier dus mijn opstelling:

Phoe, dat is al heel wat maar mijn opstelling en mijn camera staan hoe ik ze wil hebben staan. Nu volgt de instelling van de camera. Ik fotografeer op de manuele stand en ik stel ook handmatig scherp. Zo heb ik de volledige controle en zet ik de foto helemaal naar mijn hand.

Ik wil een zo zuiver mogelijke foto zonder ruis. Dat wil zeggen dat ik mijn ISO instelling zo laag mogelijk zet. Mijn camera heeft als laagste instelling 50 dus die gebruik ik. Mijn sluitertijd leg ik vast op 1/60ste van een seconde wat doorgaans standaard is als je een flitser gebruikt. Ik wil een mooie scherpe foto waarvoor ik mijn diafragma instel op f8. Mijn gebruikte lens is de Tamron 28-75mm. Ik speel een beetje met de zoom totdat ik blij ben met de compositie, dan stel ik scherp op de groenten, bevochtig ze met de plantenspuit en dan kunnen we beginnen met foto’s maken.

Bijna toch. Wat ik nog vergeten te vermelden ben is dat ik tethered fotografeer. Als je de foto van mijn opstelling bekijkt zie je een oranje kabel verbonden met mijn camera. Langs de andere kant is die verbonden met mijn computer. Zo wordt het beeld van mijn camera op mijn computer weergegeven en kan ik tijdens het shooten een foto gelijk op groot scherm beoordelen en eventueel aanpassingen doen.

Na het fotograferen laadt ik alle gemaakte foto’s in Lightroom waar ik de goeie foto’s selecteer en de eerste standaard bewerkingen doe. Daarna stuur ik die foto’s naar Photoshop waar ik de puntjes op de i zet. En dat geeft volgend resultaat:

Ik heb er in ieder geval honger van gekregen, jullie hopelijk ook😉

Joew

Stay safe

Ken

RECENT POSTS

    Laat een reactie achter