10 juni 2021

Boekreview: Nordic Family Kitchen


Kookboeken, hoewel de boekenwinkels er tegenwoordig van uitpuilen raak ik nog steeds gefascineerd door ze. Het vastpakken en doorbladeren van een fysiek boek, terwijl ik vluchtig recepten lees maar vooral smakelijke plaatjes kijk, maakt me oprecht blij. Eten begint bij mij dus al in de boekhandel. Met mijn ogen eet ik al half zo’n boek op voordat ik ermee bij de kassa ben.

En vooral zo’n boek zoals Nordic Family Kitchen van Mikkel Karstad. Toen ik het nieuwe kookboek van deze Deense chef-kok zag staan en vastnam was ik al gelijk verkocht. Aan de cover alleen al kon ik zien dat dit boek spek voor mijn bek zou zijn. Het boek is groter dan de meeste kookboeken en het is niet te dik, wat het toch erg aangenaam doet aanvoelen. Dit komt ook door de fijne hardcover.

De omslag is minimalistisch en sober opgemaakt met enkel een kleine foto waarop Mikkel samen met één van zijn kinderen in het bos is afgebeeld. Verder is de kaft grijs met vermeldingen van auteur, fotograaf, titel, uitgeverij en de drie keywoorden: gezond – natuurlijk – eenvoudig.

De cover straalt puurheid en rust uit.

En dat zet zich verder in het boek. In meer dan 70 gemakkelijke en gezonden recepten neemt Mikkel je mee van de ontbijttafel naar het strand, om na de lunch de boomgaard en het bos in te trekken. Hij leert ook hoe je verse pasta maakt. En mensen die dat doen die krijgen sowieso een punt extra van mij (ik schreef trouwens ook al eens waarom jij vanaf nu je eigen verse pasta moet maken: (https://horeca-belgie.be/7-redenen-om-zelf-je-eigen-pasta-te-beginnen-maken.

De prachtige fotografie is verzorgd door Anders Schonnemann en is in perfecte harmonie met de recepten: puur, rustig en eenvoudig.

Ik was al helemaal weg van alles wat Scandinavisch is en met dit boek wordt mijn liefde voor het mooie noorden alleen nog maar groter. 

Rozemarijnbroodjes met olijfolie

Van al dat lezen en bladeren door het boek krijg je natuurlijk honger. Om mijn honger te stillen maakte ik de rozemarijnbroodjes met olijfolie (p64.) die onwaarschijnlijk lekker bleken te zijn. En omdat ik daarna nog zin had in iets zoets bakte ik ook nog de rabarber-marsepeintaart (p66.). Een zalig zoete en smeuïge taart met een friszure toets door de rabarber. Verrukkelijk! Van beide gerechten maakte ik uiteraard ook zelf foto’s om aan jullie te tonen.

Rabarber-marsepeintaart

Mikkel Karstad – Nordic Family Kitchen: Ik ben fan!!

Joew

Stay safe

Ken

RECENT POSTS

    Laat een reactie achter