27 januari 2021

Als je het kan bedenken dan kun je het maken


‘Pfft, met wat voor inspirerende quote komt die nu weer af’ hoor ik jullie al denken. En terecht ook, ik ben niet de meest grote aanhanger van al die inspirerende quotes die op het internet circuleren. Maar afgeleid van Walt Disney’s  ‘If you can dream it, you can do it’ vind ik bovenstaande quote steeds meer van toepassing op wat ik doe: creëren.  Zulke bemoedigende zinnetjes kunnen opgevat worden naar ieders welbelieven, ik vat deze graag letterlijk op.

Nadenken over eten is toch wel mijn favoriete bezigheid, dat is het altijd al geweest. Daar waar ik vroeger mijn dag een beetje opbouwde naar de maaltijden die ik die dag ging eten, bouw ik nu vele dagen op naar een fotoschoot van dat eten (waarna ik het ook wil opeten natuurlijk, dus er komt wel iets van een planning bij kijken).

Dat nadenken is fantastisch! En het begint allemaal met inspiratie. Die inspiratie kan van overal komen: website, (kook)boek, straatbeeld,… Overal waar ik eten tegenkom kan ik geïnspireerd raken.  Als ik die te pakken heb dan begint het bedenken: Wat kan ik daar zelf mee? Hoe zou ik dat klaarmaken? Hoe kan ik dit gerecht aanpassen zodat het mijn eigen wordt? Kortom, hoe zet ik die inspiratie om in een concreet idee of recept? Als ik daar een tijdje over gebrainstormd heb en ik heb alles helder dan begin ik de bijhorende fotoshoot al te plannen. Dan schieten de volgende vragen door mijn hoofd: Hoe laat ik mijn compositie eruit zien? Hoe laat ik mijn onderwerp de hero zijn en met welke props vul ik mijn beeld verder op? Hoe belicht ik het best? Hoe scherp of onscherp wil ik bepaalde gebieden in mijn foto?

Ik heb vragen mensen, véél vragen! Haha. En das maar goed ook. Des te concreter mijn vragen zijn, des te mooier wordt mijn eindresultaat.

Ik heb natuurlijk ook een voorbeeld voor jullie (met foto):

Een tijdje geleden raakte ik geïnspireerd door een foto waarop een schaaltje yoghurt met stukjes appel, enkele schijfjes appel en een hele appel stonden. Mooie foto van een appelcompositie. Het onderwerp sprak me enorm aan en ik ging gelijk aan de slag met bedenken hoe ik iets met appel zou kunnen creëren. Ik hou van gebakken appels dus daar wilde ik zeker wat mee doen. Het duurde niet zo lang tot ik de vanillesaus erbij bedacht. Die zou onder in een schaaltje gaan. Daar de gebakken appeltjes bovenop en dan nog iets als topping. Hmm, amandelschilfers sowieso maar er mocht toch nog iets bij. Een tripje naar de van oorsprong Nederlandse supermarkt bracht soelaas: stroopwafels. Dat moest ook lekker zijn met appel bedacht ik me (spoileralert: dat is het ook). Natuurlijk wilde ik mijn nieuwe dessert geserveerd zien in mijn nieuw diep bord van Atelier Plus (ik blijf reclame maken Edith 😉). Over reclame gesproken: de appels komen rechtstreeks van bij de boer. Mijn leverancier is Appelboer Minderhout.

Dessert klaar in mijn hoofd, nu de fotoschoot voorbereiden. Ik had al in gedachten dat ik een topdownshot wilde maken zodat je als kijker van recht boven naar het gerecht kijkt en ik wilde een foto met een frisse zomerse uitstraling. Dus daar moest ik mijn licht op aanpassen. De foto heb ik iets overbelicht en later in de nabewerking in sommige delen terug een klein beetje donkerder gemaakt. Zo krijg je net weer dat beetje meer contrast in de foto.

Wat vinden jullie van het eindresultaat? Ziet het er smakelijk uit of niet?

Door mijn fantasie de vrije loop te laten gaan kan ik tot in het oneindige dingen bedenken en creëren waar mijn hart van vol is: lekker eten en mooie foto’s.

Joew

Stay safe

Ken

RECENT POSTS

    Laat een reactie achter